Civil 3D utför ofta komplexa beräkningar och analyser av geodetiska data, terrängmodeller, vägnät och annan civilingenjörsinformation. Att skriva kod som kan parallelliseras (dvs. köras på flera kärnor samtidigt) är ofta en teknisk utmaning och kräver omfattande arbete. Programvara med en traditionell single-threaded arkitektur, vilket innebär att många av dess funktioner inte kan dra nytta av flera processorkärnor samtidigt. Detta är vanligt i många äldre program. Autodesk måste också beakta befintliga användare som har skapat projekt och ritningar med äldre versioner av Civil 3D. Att ändra kärnarkitekturen för att utnyttja flera processorkärnor fullt ut kan vara komplicerat och riskabelt utan att bryta bakåtkompatibilitet. Även om många moderna datorer har flera processorkärnor, garanterar det inte alltid bättre prestanda för alla program. Därför kan man uppleva att Civil 3D huvudsakligen använder en processor eftersom programvaran i stor utsträckning är single-threaded.

Varför är det bra att veta om? När man vet hur programvaran fungerar i termer av processorkärnor, kan man optimera dator och arbetsflöden för att uppnå bättre prestanda. Till exempel kan man välja en processor med högre klockhastighet snarare än en med fler kärnor om man vet att programmet inte dra nytta av flera kärnor.

Civil 3D kan klara av att utföra sina uppgifter även om den bara använder en processor, även om det tar längre tid. Det är mer en korrekt observation från programmet. En fördel är att programvaran ändå kan utföra sina uppgifter, särskilt för användare med äldre eller mindre kraftfulla datorer. Det innebär att användare med en bredare variation av maskinvara fortfarande kan dra nytta av programmet, även om det kan ta längre tid att utföra komplexa uppgifter.

Så i sammanhanget är det positivt att Autodesk Civil 3D är användbart och fungerar med en enda processor, även om det kanske inte utnyttjar alla de resurser som moderna flerkärniga processorer erbjuder.

Framgångsrikt användning av API-programmering för att optimera arbetsprocess och minska datamängden, vilket är ett utmärkt exempel på att anpassa programvaran till behov.

Ett praxisexempel i mitt arbete med skannings-data av 36 hektar område från drönare-flygning är att miljontals punkter genereras i punktmoln från en terrängmodell, hur klara av Civil3D att hantera så mycket information. Där visar sig gränserna i programanvändning. DWG-filen blev 8MB (vilket är inte problematisk) men MMS-filen blev 260MB stor. Lösningen är att påverka själv med API-programmering – att läsa ut rutnät-Elevation-Labels till ett 1-meter-raster och exporterar de punktinformationer i en koordinatfil 30MB stor (700 000 punkter för 36 hektar – 1 meter avstånd) för att minska antal mätpunkter.

Processorn var upptagen i en timme att lösa konverteringen men resultatet var över förväntan.

Ett tips är alltså, tänk inte Autocad kraschar så fort det kommer för många beräkningar, processer utan ger Autocad tid att utföra (Windows aktivhanteraren visar ibland fel – på problem med Windows-operativsystem eller andra systemkomponenter).

Man bör kontrollera om datorn uppfyller de nödvändiga systemkraven och kontrollera även nätverksanslutning: Om Civil3D kommunicerar med andra enheter eller servrar över nätverket, bör man undersöka nätverksanslutningen för eventuella problem som kan påverka kommunikationen.

Categories:

Tags:

One response

  1. Wow, amazing blog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The whole glance of your website is fantastic, as smartly as the content!
    You can see similar here dobry sklep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *